Kennismaken met koolrabi in de keuken
Een koolrabi recept geeft elk diner iets bijzonders. Koolrabi is een knolvormige groente die groeit boven de grond. De groente ziet er wat vreemd uit, met stengels en vaak wat bladeren erop. Toch is koolrabi heel lekker en fris van smaak. Het lijkt een beetje op de smaak van broccoli en radijs, maar dan zachter en iets zoet. Ook is koolrabi gezond, het bevat veel vitamine C, calcium, kalium en vezels. Dit maakt het een slimme keuze voor mensen die gezonder willen eten. Je vindt koolrabi het hele jaar door in de supermarkt en bij de groenteboer. In de zomer komt hij uit Nederland, in de winter vaak uit andere landen.
Hoe bereid je koolrabi eenvoudig voor
Koolrabi schoonmaken is niet moeilijk. Eerst snijd je de stengels en bladeren eraf. De schil is vaak wat hard, dus je pelt hem het best met een dunschiller of mes. De binnenkant is lichtgroen tot wit en voelt stevig aan. Bij kleine exemplaren kun je de schil soms laten zitten, maar meestal is het beter om deze te verwijderen. Koolrabi kun je rauw, gekookt, geroosterd, gestoomd of gebakken eten. Rauw is de groente knapperig en fris, ideaal voor in een salade. Gekookt of geroosterd krijgt koolrabi een zachte, milde smaak. Hij past daardoor bij aardappels, vlees, vis en zelfs als vulling in vegetarische gerechten.
Een simpel koolrabi recept: geroosterde koolrabi uit de oven
Geroosterde koolrabi is een makkelijk gerecht dat veel mensen lekker vinden. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil twee middelgrote koolrabi’s en snijd ze in dunne plakjes of blokjes. Meng ze in een kom met twee eetlepels olijfolie, een snufje zout en peper. Leg de stukjes op een bakplaat met bakpapier. Voor extra smaak kun je wat geplette knoflook en verse tijm toevoegen. Zet de bakplaat in het midden van de oven. Rooster de groente in ongeveer 25 tot 30 minuten goudbruin. Schep halverwege een keer om. Wil je het gerecht feestelijk maken? Strooi er vlak voor het serveren wat geraspte Parmezaanse kaas overheen. Zo krijg je een lekkere groentenmix met een knapperig korstje. Serveer deze geroosterde koolrabi met aardappels en vlees, of bij een vegetarische maaltijd.
Frisse koolrabi salade voor warme dagen
Rauw smaakt koolrabi heerlijk fris. Een salade is snel gemaakt en lekker bij de lunch of als bijgerecht. Schil een koolrabi en snijd deze in dunne reepjes of rasp hem grof. Doe de reepjes in een kom. Voeg een fijngesneden appel toe voor zoetheid. Maak een dressing van een eetlepel yoghurt, een theelepel mosterd, wat citroensap, zout en peper. Meng alles goed door elkaar. Voor extra smaak kun je wat verse bieslook of peterselie toevoegen. Deze salade is knapperig en licht, en past goed bij een boterham, barbecue of buffet. Ook kinderen vinden de milde smaak vaak prettig.
Koolrabi als soep of ovenschotel
Je kunt koolrabi ook verwerken in een warme soep. Snijd de groente in stukjes en kook zachtjes met groentebouillon, ui, wortel en aardappel samen tot alles zacht is. Mix de soep glad met een staafmixer en breng op smaak met wat room, zout en peper. Zo krijg je een romige, gezonde soep die goed vult. Liever een ovenschotel? Maak dan een simpele gratin. Snijd de koolrabi in dunne plakjes, leg ze in een ovenschaal en doe er wat aardappel, room en kaas tussen. Bak de schaal ongeveer 40 minuten in de oven tot hij gaar is en de bovenkant goudbruin kleurt. Zowel de soep als de ovenschotel kun je van tevoren klaarmaken en later opwarmen.
Meest gestelde vragen over een koolrabi recept
-
Hoe smaakt koolrabi? Koolrabi smaakt fris en een beetje zoet. De structuur lijkt op die van een stevige appel, maar dan zachter. Hij heeft iets weg van broccoli en radijs tegelijk.
-
Is het blad van koolrabi ook eetbaar? Ja, de bladeren van koolrabi kun je eten. De bladeren hebben een zachte, groene smaak. Je kunt ze stoven, wokken of door een salade mengen.
-
Kun je koolrabi rauw eten? Je kunt koolrabi prima rauw eten. De groente is dan knapperig en lekker fris. Rauw kun je de knol bijvoorbeeld raspen door een salade of snijden in reepjes als snack.
-
Is koolrabi gezond? Koolrabi bevat veel vitamine C, vezels, calcium, kalium en magnesium. Het is een lichte, voedzame groente die goed past binnen een gezond dieet.
-
Mag koolrabi in de diepvries? Je kunt koolrabi invriezen. Blancheer de stukjes kort in kokend water, laat ze uitlekken en vries ze daarna in. Zo blijft de smaak en structuur het best behouden.



